Loodusest inspireeritud alternatiivid toidupakenditele ja põllumajanduslikele kiledele
Toidutoodete reformuleerimine – suhkru, soola, rasva vähendamine toitudes maitseomadusi ja ohutust muutmata
OSCD andmeil seisab Eesti silmitsi rasvumise ja diabeedi laia levikuga, WHO andmeil on iga viies laps ülekaaluline. Seetõttu tuleb aidata inimestel vähendada suhkru, soola ja rasva tarbimist, mis on seotud ülekaalulisuse, diabeedi ja südame-veresoonkonna haigustega. Eesti toidutööstus on juba täna pühendunud toidu reformuleerimisele, muutes toidutooteid tervislikumateks. Näiteks muffin, mis on seni olnud meeli ülendav magustoit, on nüüd muutunud vähendatud suhkru ja rohke kiudainega Nutriscore B-väärtusega toiduks. Siiski on selliste toodete tervisemõju märgatav alles siis, kui maitse on sama meeldiv ja tarbijad uued tooted omaks võtavad. Käesolev toidukoostise reformuleerimise projekt uurib magusamaitselisi looduslikke peptiide ja oligosahhariide, mis asendaksid lisatud suhkruid; lõhnaühendite ja soolase maitse sünergiat vähendamaks soola; ning rasvade mõju maitsele. Projekti eesmärk on avaldada positiivset mõju rahvatervisele, tegemata kompromisse maitses, kvaliteedis ja ohutuses.
Võrdlev uuring: termiline ja mittetermiline töötlemine funktsionaalse kokultuuri kääritamisega: metaboliitide juhitud strateegia toote kvaliteedi ja funktsiooni parandamiseks
Uurimisvaldkond: Arendab keskkonnasõbralikke mitte-termilisi töötlusmeetodeid (HIPEF, HHP), et parandada taimsetes mahlades toiduohutust, toitainete säilimist ja probiootikumide elujõulisust, rõhuga tööstuslikul skaleeritavusel.
Spetsialiseerumine:
• Põhisuund: Mitte-termiliste tehnoloogiate (HIPEF+HHP) kombineerimine sünergilise toime saavutamiseks – ensüümide inaktiveerimine, seotud bioaktiivsete ühendite (nt karotenoidid) vabastamine ning probiootikumide stabiliseerimine happelistes ja toitainerikastes mahlades.
• Teisene suund: In vitro seedemudelite rakendamine bioaktiivsete ühendite imendumise hindamiseks ning protsesside optimeerimine tööstuslikuks kasutuselevõtuks.
Panus: Juhib HIPEF+HHP protsessikatsete kavandamist ja läbiviimist ning teostab HPLC/MS analüüse bioaktiivsete ühendite vabanemise ja seedestabiilsuse hindamiseks. Seob laboriuuringud jätkusuutliku toidutöötlemisega, toetades toitainerikaste, jäätmeid vähendavate ja tarbijasõbralike uuenduste loomist.
Salivarius+ ehk probiootiline toidulahendus Helicobacter pylori vastu
Helicobacter pylori (HP) on üks maailma levinumaid kroonilisi baktereid, mis nakatab ligi 50% täiskasvanutest ning on seotud gastriidi, maohaavandite ja maovähiga. Antibiootikumravi efektiivsust vähendab kasvav antibiootikumiresistentsus, mistõttu on vaja looduslikke ja mikrobioomi säästvaid alternatiive. Projekti eesmärk on arendada funktsionaalne toidulahendus, kasutades Ligilactobacillus salivarius LKR192 tüve, millel on tõendatud põletikuvastane ja HP kasvu pärssiv toime. Tüvi on isoleeritud inimese maost, genoomiliselt ohutuks hinnatud ning sobib kasvatamiseks erinevates kohalikes toidumaatriksites (nt porgandimahla jääk, vadak, okara). Projekti käigus hinnatakse tüve eluvõimet ja stabiilsust, arendatakse TRL 5 tasemel prototüüp ning kaardistatakse turupotentsiaal ja IPR-võimalused. Lahendus ühendab tervisetehnoloogia ja kohalike ressursside väärindamise, pakkudes alternatiivi toidulisanditele ning edendades ringmajandust ja teaduspõhist toidutööstust.